Spring til hovedindhold
Sidste udkald – 50% RABAT PÅ ALLE VARER
null

ORIGINAL SKJORTEFABRIKANT

Etableret i 1949

For GANT begyndte det hele med skjorter, og vi finder hele tiden på nye design. Vi startede i 1949 og har en fantastisk arv og historie. Kombinationen af vores grundlægger Bernard Gantmachers kvalitetsmæssige indsats og hans sønners Marty og Elliots sans for stil og forretning viste sig at være en bragende succes. 

null

1907 – 1927

Starten På En Lang Rejse

Berl Gantmacher var søn af en møller fra Miropol i Ukraine, der allerede som teenager var rejst fra det russiske rige til Rotterdam. Derfra fortsatte han mod vest, gik om bord på skibet S.S. Potsdam, et hollandsk-amerikansk rutedampskib, og sejlede til New York City. Ifølge arkiverne på Ellis Island ankom han den 12. november 1907.

Han var 17 år gammel.

Som så mange andre jødiske indvandrere før ham, gjorde han sit navn mere amerikansk – Berl blev til Bernard – og gik i gang med at forbedre sig. Han tilmeldte sig apotekerskolen på Columbia University, men om dagen fandt han arbejde i byens travle beklædningsindustri på Lower East Side. Det var hårdt arbejde – han var “lukker,” den der samler klædningsstykker – men det udviklede hans iværksætterånd og lærte ham at lave skrædderarbejde. Det gav ham også muligheden for at møde Rebecca Rose, en kvinde, hvis job bestod i at sy knaphuller og knapper. Hun skulle senere blive hans kone.

Da Første Verdenskrig brød ud, meldte Bernard sig ind i den amerikanske hær og blev sendt til kamp i Frankrig. Da han havde udtjent sin værnepligt, vendte han tilbage til New York med et fornyet ønske om succes. Han afsluttede sin uddannelse, giftede sig med Rebecca og besluttede, at det var det rette tidspunkt til at drive sin egen forretning. Sammen med sin partner Morris Shapiro, grundlagde han skjortevirksomheden Par-Ex med base i Brooklyn.

Par-Ex fremstillede skjorter af høj kvalitet til andre mærker, herunder Brooks Brothers. Den nye virksomhed blev en succes, og i 1927 flyttede skjortevirksomheden Par-Ex til det dyrere New Haven, Connecticut.

null

1927 – 1949

Gant-Mærket Opstår

På det tidspunkt var byen New Haven en af de vigtigste byer inden for tøjindustrien i USA. Det skyldtes blandt andet, at mange italienske indvandrere havde bosat sig i byen, og mange af disse var talentfulde arbejdere inden for beklædningsbranchen.

Det var gode tider for Gantmacher-familien. Virksomheden voksede – og det samme gjorde familien. To af Bernard og Rebeccas børn, Marty og Elliot, ønskede at fortsætte og føre GANT til større succes. Sønnerne, der blev født i 1921 og 1926, voksede op i New Haven og hjalp til på skjortefabrikken med at feje gulve og fastsætte kraver. De vidste også, hvad der skete på det nærliggende Yale University, hvilket ville ændre kursen for den amerikanske mode.

Da Anden Verdenskrig brød ud, blev deres karriere afbrudt, og begge sønner blev indrullet i hæren. Da de vendte hjem i 1940'erne, studerede de på University of Connecticut. Marty specialiserede sig i forretningsadministration, mens Elliot havde marketing som hovedfag. Udrustet med deres nye færdigheder vendte de derefter tilbage til familieforretningen.

Brødrene så, at USA var på vej ind i en periode med hurtige og omskiftelige forandringer. Krigen havde skubbet mange gamle traditioner ud. Nye former for kunst, musik og mode spredte sig i hele landet. Marty og Elliot så en mulighed – og udnyttede den til fulde. De overbeviste deres far om, at det var tid til at forlade Par-Ex og den kontraktbaserede forretning. I stedet for at producere tøj til andre mærker, ville de sælge perfekt skræddersyede skjorter under deres eget mærke.

GANT Inc. blev etableret i april 1949.

null

1949 – 1959

Rette Målgruppe

Marty og Elliot forstod familieforretningen. De identificerede sig så meget med den, at de endda ændrede deres eget navn – Gantmacher blev til Gant. De forstod også reklamens magt. De ønskede også, at deres produkter altid blev set på de rette steder. Dette betød, at de kun ville levere til de bedste forretninger i byen, og at de reklamerede i The New Yorker.

Den første udgave af The New Yorker blev trykt i februar 1925 med en tegning af en elegant herre med monokel på forsiden. Det var et nyt slags magasin, der appellerede til en ny slags læsere.

“The New Yorker bliver ikke et magasin for en gammel landfrue,” skrev den grundlæggende redaktør Harold Ross. “Hun er ikke vores målgruppe. Dette er ikke ment som en nedgørelse, men The New Yorker er et magasin, der publiceres uforbeholdent til læsere i storbyerne.”

Det tiltrak de bedste og mest åndrige forfattere, lige fra J. D. Salinger og Vladimir Nabokov til Dorothy Parker og F. Scott Fitzgerald og hans kone Zelda. Magasinet var ikke bare kræsent med hvilke forfattere, det ville publicere, men også hvilke reklamer, der kunne medtages. Det afslog reklamer, som ikke passede til magasinets tone.

En af de virksomheder, der passede ind, var GANT. I starten var det eneste, Marty og Elliot havde råd til, sort-hvide reklamer, der fyldte 1/8 side, hver tredje måned. De fik efterhånden indsat større og hyppigere reklamer, der viste Oxford-skjorten på fire forskellige billeder og i fire forskellige situationer, og derefter fik de endeligt otte reklamer i fuld farve om året. Kampagnen spredte budskabet om, at GANT producerede den slags skjorter, som nutidens kvikke, sofistikerede unge havde på.

null

1950'erne

Farveeksplosionen

“Vi vil ikke længere prøve at være alt for alle. Vi er individuelle. Når du tænker individuelt, kan du være anderledes med stil.” siger Elliot Gant

Efterhånden som det nye årti skred frem, blev Ivy League-looket endnu mere særpræget og elegant. GANT designede hele tiden nye skjorter i mere dristige farver og usædvanlige stoffer, herunder Madras, bolchestribede og skotskternede skjorter. Disse skjorter var i harmoni med 50'ernes revolutionære humør. Dette blev kendt som Oxford-farveeksplosionen, og det har været hovedtrækket i Ivy League-looket lige siden. Efterhånden forbød Marty og Elliot deres salgspersonale at have hvide skjorter på, når de var på arbejde.

null

Midten af 1950'erne

Kvalitetsmærket

Fra starten var GANT kendt for kvaliteten af deres skjorter. I de tidlige dage, hvor virksomheden beskæftigede sig med at forsyne andre forhandlere med skjorter, blev der tilføjet et diskret G-varemærke: en lille diamant med et “G” nederst på skjorten. Dette mærke var kundens kvalitetssikring lige såvel som forhandlermærket inden i kraven. I midten af 1950'erne var Diamond G blevet en del af historien inden for amerikansk herretøj – et karakteristisk tegn på en høj kvalitet, der hjalp med at gøre signaturskjorter til eftertragtede bestsellere, med en efterspørgsel, der langt overgik udbuddet.

1950'erne var en tid med en hidtil uset vækst i Amerika, og GANT-skjorter hjalp med at definere det afslappede og samtidigt smarte look, der dominerede i efterkrigsårene. GANT's detaljerede håndværk og ubesværede amerikanske stil appellerede til en hel generation af unge mænd, der havde haft militærtøj på i flere år, og som nu var vendt hjem for at finde deres plads i den voksende middelklasse.

De satte pris på GANT-kravens perfekte rulning og den stofkvalitet, man kunne forvente af en GANT-skjorte. Og de ville snart sætte pris på en anden kvalitet, som GANT var pioner for: farve. I flere årtier havde den almindelige hvide skjorte været dominerende inden for herretøj, men dette skulle til at forandre sig for evigt. En eksplosion af farver var på vej – og denne eksplosion startede i byen New Haven, Connecticut.

null

1954 – 1959

New Haven og Ivy League-Looket

Betegnelsen Ivy League blev først anvendt i 1930'erne for at referere til en gruppe nordøstlige amerikanske universiteter, der var sportsrivaler. Det blev dog hurtigt synonymt med mere end bare sport. Det var et tegn på akademisk fortræffelighed, prestige, tradition – og en ny og afslappet stil, der for evigt skulle ændre den amerikanske mode. En stil, der blev kendt som Ivy League-looket.

I 1954 erklærede magasinet LIFE New Haven som hjemstedet for Ivy League-looket. Årsagen hertil var, at New Haven ikke bare havde en blomstrende beklædningsindustri, men at det også var hjemstedet for Yale University. Det var det perfekte sted for opblomstringen af Ivy League-looket.

Det nye look var en måde at klæde sig pænt på, uden nødvendigvis at tage for fint tøj på. Det indeholdt genstande som hvide sko af ruskind, grå flannelbukser, knap-ned skjorter og jakker med en naturlig skulder. Det var et mere afslappet look, som stod i skarp kontrast til de dobbeltbrystede jakkesæt med polstrede skuldre, der var dominerende i førkrigsårene.

Marty og Elliot vidste instinktivt, hvad der skete i deres hjemby. De så den fremspirende stil og besluttede, at den passede godt til GANT. De begyndte at eksperimentere med skjorter i forskellige stoffer og design, og de føjede mere markante farver til den blege palet fra 1950'erne. Familien var stolt af deres rolle i udformningen af det klare nye look, og i 1954 skiftede virksomheden navn til GANT of New Haven.

null

1949 – 1960

GANT-Signaturer

Knap-ned-skjorten blev i starten båret af engelske polospillere, men i slutningen af 1940'erne var den en vigtig del i garderoben hos enhver velklædt mand. I Amerika blev den oprindeligt produceret af Brooks Brothers i 1920'erne, men GANT spillede en enorm rolle i dens udvikling og gjorde den til deres egen.

Der er mange grund til, at dette skete. Kvaliteten var en af grundene, men der var også adskillige andre aspekter i skjortens fremstilling, som ikke bare var unikke, men i visse tilfælde også enormt svære at efterligne. Blandt disse var formen, der blev skabt af den knappede kraves forkanter. Det var en kombination af Bernards tekniske færdigheder og Marty og Elliots sans for mode, der gjorde den perfekt, og den blev kendt som den perfekte rulning.

Den perfekte rulning var ikke den eneste signaturdetalje, som GANT perfektionerede. Andre små finesser, kunderne satte pris på, var: Ophængningsstroppen på bagsiden af skjorten, der kan bruges til at hænge skjorten op med, så den holdes fri for folder i klædeskabet. Det blev endda en del af den amerikanske Ivy League-datingkultur, at en fyr plejede at fjerne sin strop, når han kom fast sammen med en pige (og hun ville til gengæld gå med hans halstørklæde).

Boks-læggen på bagsiden af skjorten gav den, der havde den på, en større bevægelsesfrihed. Og bagkraveknappen, der holdt slipset på plads og forhindrede kraven i at glide op. I 1963 vandt knapstroppen en pris fra bladet Esquire. Elliot opfandt knapstroppen, så slipset og skjorten ville passe perfekt sammen. Sammen med den perfekte rulning falder slipseknuden i med skjorten og giver det ideelle Ivy League-look. Samtidigt med, at de perfektionerede herreskjorten, bemærkede GANT, at det ikke bare var mænd, der holdt af deres tøj. De blev inspireret af de mange kvinder, der lånte deres kæresters og mænds skjorter, da det gik op for dem, at begge køn satte pris på kvalitetstøj. GANT lancerede deres kvindeskjorter med sloganet: “GANT laver skjorter til kvinder, ikke bluser.” Der blev skrevet et nyt kapitel i virksomhedens historie, og med det fulgte der et nyt navn. Nu blev virksomheden blot kendt som GANT Shirtmakers, hvilket afspejlede fortræffeligheden og den kulturelle vigtighed af virksomhedens signaturvare.

null

1960'erne

Yale CO-OP Butik

For de studerende var Yale Co-op mere end bare et sted, hvor man kunne købe alt fra tandbørster til undervisningsbøger. Butikken på universitets campus var også det sted, hvor man købte tøj, og efterhånden som Ivy League-looket eksploderede, blev Yale Co-op forbindelsen til den nye stil. Butikken blev grundlagt i 1885 og var den næstældste universitetsbutik i USA (kun slået af Harvard COOP). Den forsynede generationer af studerende med det tøj, der ville blive essentielt for Ivy League: jakkesæt med naturlige skuldre, regimentsslips, sweaters med V-hals, sportsjakker, kakibukser, sko med vingespidser og hyttesko – alle de nødvendige ting for at se smart ud på campus.

GANT's skjortelinje til Yale Co-op var dog en sensation. Knap-ned-skjorterne blev flået af hylderne og blev en integral del af Ivy League-looket. Snart kunne knap-ned-skjorten ikke bare fås på campus, men i hele landet, da den blev en essentiel beklædningsdel for den stilfulde amerikanske mand i 1950'erne og 60'erne. Og for alle, der ville have det bedste, var knap-ned-skjorten nu synonym med GANT.

null

1949 OG DEREFTER

Introduktion til det Amerikanske Sportstøj

Da Anden Verdenskrig sluttede, og de amerikanske soldater drog hjem, gennemgik landet en periode med hurtige forandringer. Nye tendenser og indflydelser inden for sport og mode spredte sig i hele landet. Radio, fjernsyn og blade præsenterede folk for en aktiv livsstil, de aldrig havde drømt eksisterede. Da sportsaktiviteter påvirkede mange kreative skrædderfunktioner, fortsatte efterspørgslen efter et behageligt look med at vokse. GANT-skjorter hjalp med at definere det afslappede, og samtidigt smarte, look. Det var en kraftigt voksende middelklasse, som satte pris på GANT-kravens perfekte rulning og en stofkvalitet, man kunne forvente af en GANT-skjorte. Indtil slutningen af 1960'erne havde GANT kun været en skjorteproducent, men nu var det blevet tid til at anvende deres ekspertviden til at udvide deres udvalg. I 1971 producerede de deres første kollektion af American Sportswear, herunder slips, bukser og rugbyskjorter.